På denne side uploader vi forskelligt dokumentation om æblerne fra den gamle nedlagte jernbane mellem Tommerup og Assens. Fra 1884 til 1966 var banen en vigtig del af infrastrukturen i det syd-vest-fynske hjørne af verdenen. Det var den vej mennesker og gods blev transporteret, når de skulle til eller fra Assens eller nogle af de andre små samfund, der lå langs banen. Men tiden gik sin gang og bilismen fortrængte togets plads som transportmiddel. I 1966 kørte det sidste persontog og i 1996 fløjtede det sidste godstog afgang på banen.
Heldigvis blev banens skinner ikke fjernet, som det er sket de fleste andre steder med nedlagte jernbaner. En lokal borgergruppe omkring Lilleskov Teglværk i Tommerup lavede skinnecykler, som hver sommer udlejes til turister. Det er blevet til en fantastisk turistattraktion, en dag på skinnecykler gennem det smukke fynske landskab er ubetinget anbefalelsesværdigt. De mange frivillige omkring Lilleskov Teglværk har skabt en regional turistattraktion, der samtidig er indtægtskilde til det nationale teglværksmuseum og lokale kulturhus.
Med bevarelsen af banen bevares også en del af den særegne natur, der gennem årene er dannet omkring banen. Passagerne på toget har haft lidt proviant med på deres rejse. Et æble er spist på rejsen og æbleskroget er smidt ud af vinduet. Nogle af æblekernerne er begyndt at spire og gro, de har udviklet sig til nye æbletræer langs den gamle bane. I dag er der tæt på 100 hundrede forvildede æbletræer langs banen.
Ingeman Jensen, Klaus Ankerstjerne Eriksen og mange andre fra Æblefestival Assens kommune er begyndt at registrere de forvildede æbletræer. Her på siden uploader vi en præsentation af de enkelte æbletræer, efterhånden som vi får indsamlet tilstrækkelig med materiale om træerne. Og nederst på siden har vi uploadet yderligere forskelligt baggrundsmateriale, vi har lavet om dette projekt.
Registrering af æbletræer
For hvert æble registrerer vi et navn, som består af et unikt tal samt eventuelt et godt navn. Ikke alle træer har vi givet gode navne endnu. Billedmateriale uploader vi også for de enkelte træer. Vil du vide hvor det enkelte æbletræ står med ca. 5 meters nøjagtighed, så opgiver vi geokoordinaterne for hvert træ. Æbletræerne beskrives med følgende egenskaber: smag(1=dårlig, 9=bedst), syrlighed(1=dårlig, 9=bedst), bitterhed(1=dårlig, 9=bedst), modningstidspunkt(1=tidlig, 9=sen), sundhed (1=sygt, 9=sundt) og størrelse på æblet(1=lille, 9=stor). Nogle af æblerne er vi begyndt at smagsvurdere og på et tidspunkt skal der laves et smagshjul for hvert æble. Vi er også begyndt at lave enkelte podninger af de bedste træer, hvilket også vil fremgå af beskrivelsen nedenfor.
Håber du kan bruge vores registrering til noget.
2A
Aromatisk og velsmagende.
2B
5
8
21 A
22
30
Velsmagende og med en frisk frisk karakter.
35
40
47
48a
67a
67b
69
100 Høderfembane
101 Høderfirebane
Et meget velsmagende æble. I 2020 var det meget rigtbærende.
102 Kaja
103 Pia / Holdeplads
104 Flemløse Stationsæble
<foto på vej>
Sensorik_skema 2019 Denne fil er første sensorik-skema til indsamling af sensorik-data.
Sensorik data-indsamling på udvalgte baneæbler 2019 Dette regneark er første registrering af data fra sensorik-skemaerne. Der er indsamlet data fra 8 skemaer fordelt på 5 æbler. Der er oprettet et ark for hvert af de fem æbler i regnearket.
Kopi af regneark over forvildede æbler fra Tommerup st. til Assens 2019
Dokumentation for fire æbler 2017
Billeder af æbler registreret på banen september 2017: